Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

Úvod » OVOCNÉ STROMKY, KEŘE » Slivoně (švestky) » Stanley - 3. nejprodávanější slivoň, výborná na pálení ideální opylovač k odrůdě Toptaste - zvýší úrodu.


        

Stanley - 3. nejprodávanější slivoň, výborná na pálení ideální opylovač k odrůdě Toptaste - zvýší úrodu.

čtvrtkmen, polokmen

top produkt

 

naše cena:
180 Kč

Původ: Pološvestka - byla vyšlechtěna křížením odrůd Agenská x Grand Duke v USA na počátku 20. století.

Vlastnosti stromu: Růst je středně silný, v plné plodnosti jen slabší. Koruna je vysoce pyramidální, řidší, později často pohárovitého tvaru. Plodonosný obrost je dosti četný. Stromy kvetou raně a jsou samosprašné. Jsou dobrými opylovači.

Vlastnosti plodu: Plod je velký, podlouhlý, k oběma koncům zúžený (průměrná hmotnost se pohybuje nejčastěji v rozmezí 30-40 g). Slupka je pevná, má barvu fialově modrou se světle modrým ojíněním. Je pevná a má nakyslou chuť. Stopka je středně dlouhá. Dužnina je zelenožlutá, někdy mírně načervenalá, v průměru středně pevná a šťavnatá. Při přezrání dužnina rychleji měkne. Chuť je navinule sladká, mírně aromatická jen v teplých oblastech a při dobrém vyzrání, v průměru dobrá. Při nedostatečném vyzrání plodů je chuť méně uspokojivá. Odlučitelnost dužniny od pecky je většinou dobrá.

Hospodářské vlastnosti:

Plodnost: Je raná, pravidelná a v průměru velmi vysoká.

Odolnost: Odrůda patří mezi tolerantní k šarce. Stromy jsou odolné vůči zimním mrazům, květy středně odolávají pozdním jarním mrazíkům. Plody jsou citlivější k moniliové hnilobě.

Tvar a podnož: Vhodné jsou kmenné tvary i zákrsky na myrobalánu. Pro nízké tvary lze doporučit podnož St. Julien A.

Doba zrání: Sklízí se koncem srpna nebo začátkem září.

Celkové zhodnocení: Jedná se o spolehlivě úrodnou pološvestku s tolerancí vůči virové šarce. Ve správné zralosti jsou plody vhodné pro přímý konzum. Jinak jsou velmi vhodné pro zmrazování a běžné kuchyňské zpracování.